SÓN ELS CONTES POLÍTICAMENT CORRECTES? I LA SOCIETAT? I NOSALTRES?

      Com d’innocents són els contes de tota la vida? Ens hem plantejat alguna vegada el rerefons de les històries que ens relaten? Què passaria si estigueren narrats de manera que no resultaren ofensius per a cap col·lectiu?

      Doncs això és el que va fer James Finn Garner en el seu llibre Contes per a nens i nenes políticament correctes. Contes tradicionals, coneguts per tots, com La ventafocs, Caputxeta vermella, La Blancaneu, El flautista d’Hamelin, Rínxols d’or… contats amb un llenguatge diferent, evitant les situacions discriminatòries, masclistes, sexistes o que atempten contra la dignitat dels animals. De vegades, portades a l’extrem, però amb un toc d’humor també apreciable.

 

 

       Nosaltres els vam donar encara una altra volteta… Cada grup va llegir uns dels contes que trobem al llibre, però sense el final. La vostra tasca va ser acabar-los sense perdre el to “políticament correcte” i sent coherents amb la resta de la narració. No és del tot fàcil, veritat?

       Hi ha hagut de tot, alguns finals esperables i altres prou sorprenents… Mai ens haguérem pensat que Rínxols d’or i els ossets formaren una societat per ajudar altres persones i animals, o que Rapunzel fóra cantant d’èxit amb la seua pròpia discogràfica, per posar alguns exemples. Quan tornem de vacances podreu llegir el final que Garner li va donar a cada conte, i comparar-lo amb la vostra versió.

 

descarga

 

      Però, us heu parat a pensar en quina mesura som “políticament correctes” fora dels contes? Feu una ulladeta a aquests titulars de premsa, totalment reals i d’avui en dia…

 

un astronaustra negro

 

58anyos

 

 

Co2ZcEbWgAAakO3

 

5

 

fem1

 

 

CZRIYANWEAACiOv

 

      Què en penseu, d’aquests exemples? De segur que hi havia una altra forma de redactar-los sense resultar ofensius, veritat? Per què no es fa? Això no és més que continuar alentant els comportaments masclistes, homòfobs, xenòfobs… Segur que heu vist molts més en el dia a dia. Heu d’aprendre a detectar-los i, per supost, a evitar-los. En això estem implicats tots.

 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s